Djembe – västafrikanska trummor workshop/event

– oslagbar stämningshöjare för personalgrupper!.

Bild 7

”Roligt , inspirerande”
”Helt fantastiskt roligt”
”Lustgivande”
”Härligt med rytmer, många tillsammans”
”Mersmak”
”Kul att lära sig något nytt” (sagt av tidigare deltagare)

Alla populärmusikens rytmer har sina rötter i Afrika. I framför allt Västafrika finns en stor rikedom av rytmer och man kan känna igen både hip-hop, samba och blues i den traditionella musiken Från Västafrika kommer också djembe-trumman. Både trummans rika omfång och att man kan spela tillsammans vare sig man är nybörjare eller på en mer avancerad nivå har gjort att den har blivit väldigt populär också på våra breddgrader. Inga förkunskaper krävs!

Kursledarna
Kursen leds av Lennart och Monica Esborn som är engagerade i det vänortsutbyte som Alingsås sen många år har med byn Kartong i Gambia. De delar med sig av tankar, erfarenheter och inte minst trumrytmer som bokstavligt talat känns i hela kroppen.

Lennart och Monica Esborn är båda musiker, pedagoger och körledare med många strängar på sin lyra.
Lennart är cellist och undervisar i olika musikämnen på Alströmergymnasiet i Alingsås. Lennart har en bakgrund som teatermusiker med mångårig erfarenhet från bl a Angeredsteatern och Folkteatern i Göteborg.
Monica är sångerska och har jobbat i skolans värld i 15 år. Hon har varit IKT-samordnare i Alingsås kommun, är skribent i olika tidskrifter, har utbildat sig till präst. Hon har arbetat som projektledare i Göteborgs stift och är nu församlingspräst i Borås Caroli.
Lennart och Monica gör konserter och underhållningsprogram som – Esborn Duo – med den något annorlunda sättningen cello och sång.

djembeha%cc%88ndersvvVi erbjuder:
1. Inslag på kursdag/personalfest (1,5-2 timmar)

Vi kommer till er med västafrikanska djembetrummor. Under passet lär vi ut några olika rytmer som vi spelar ihop. Samarbete och gemenskap blir tydligt. Vår erfarenhet är att passet resulterar både i glada skratt och fullt sväng i personalgruppen!

2. Halvdags-/heldagsworkshop (3-5 timmar)
Workshopen sker som ett halvdagspass på tre timmar. Vi kan även förlänga med ett par timmar efter lunch.

3. Föreläsning/Workshop – Rytmer som får hela livet att svänga!

Vi blandar en föreläsning med djembespel. Föreläsingen, med multimediala inslag, utgår från två projekt, Monicas studier kring den Västafrikanska kvinnan ”Den andras berättelse” och musikprojektet ”LightAlaKart” som Lennart och en grupp svenska ungdomar och ett tjugotal bybor genomförde våren 2007. Under föreläsningen provar vi också på lite olika rytmer.

Förutsättningar
– Vi har med oss trummor.

– Alla i gruppen är med. (För grupper upp till 20 personer finns en trumma per person. För grupper 20-40 personer får man turas om med trumman.)

– Vi behöver ett rum som är så pass stort att man kan sätta stolarna (utan karmar) i en ring. (Eftersom det låter en del när man trummar är det bra att rummet inte ligger så att det stör annan verksamhet. Ev. behövs några mattor eller liknande om golvet är sådant att det bör skyddas. Trummorna kan göra skavmärken på t.ex. parkettgolv.)